Остеохондроза

.

„Здрав гръб – щастлив домса казвали древните. Далиса били прави, днес ние разбираме едва когато се окажем сковани от безпощадна болка, сковала ръцете и краката, намираща се между петте най – разпространени заболявания в света, наричаща се остеохондроза.

85 % от населението на света страда от заболявания на гръбначния стълб. Нещо повече, тези страдания идват в най-активния период от нашия живот. И ако в недалечното минало остеохондрозата се е считала привилегия на хората над 40 години,то днес тя е значително подмладена – признаците на заболяването се наблюдават при деца на 12 – 15 год.

Как ли не наричат тази болест: радикулит, ревматизъм, отлагане на соли, остър хондроз. На древногръцки osteon означава кост, а chondros- хрущял. Медицинската енциклопедия дава следното определение: разпространено дистрофическо заболяване на гръбначния стълб, характерно с поражение на между прешленните дискове с последващо поражение на между прешленните стави и свързващия апарат на гръбнака.

СТЪЛБ НА ЖИВОТА

Класическата източна медицина винаги е считала гръбначния стълб на човека за място на жизнено важна енергия. Има такава поговорка, че Колкото човек е млад, толкова е млад и здрав неговият гръб . Аналогично с растенията, гръбнака можем да определим като стълба на организма. Образно можем да си представим,че на него са закачени не само крайниците (ръце и крака) и гръдния кош, но също така сърцето, бъбреците, дробовете и др. органи .

И това не е всичко. В гръбначния стълб е затворен гръбначният мозък, от който излизат нерви, осъществяващи връзка с различните органи. Както е известно от анатомията, гръбначният стълб се състои от 33 прешлена и намиращите се между тях хрущялни дискове. Способността на диска да поеме върху себе си и да разпредели между прешлените налягането , му позволява да играе ролята на амортисьор, което ни дава възможност да се движим и наклоняваме леко на всички страни. При остеохондрозата първо се поврежда този съвършен механизъм на амортизация В развитието на заболяването, хрущялният диск става все по-тънък, по-малко еластичен, разстоянието между прешлените намалява, костните им повърхности започват да се трият един в друг, което довежда до тяхното травмиране, възпаление, намаляване на подвижността, При това излизащите от гръбначния мозък нервни окончания се притискат. В областта на натиск се поява оток, което довежда до по-силна болка, Ако не вземем някакви мерки , то с времето краищата на уплътняващия диск излизат от пределите на гръбначния стълб във вид на шипове. При това разположените около диска мускули, връзки, съдове,нерви ще бъдат постоянно травмирани, Така се стига до проблеми с хрущялното тяло – шипове – усложнена остеохондроза, Големите шипове притискат гръбначния мозък, което довежда до нарушение на двигателните функции и разстройство на чувствителността.

СИГНАЛИ ОТ ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Коварството на остеохондрозата на гръбнака се състои в бавното едва уловимо поразяване на организма от вътре. Могат да минат години преди болният гръбнак да подаде сигнал за бедствие. Древните гърци са казвали: ”Болката е кучето – пазач на вашето здраве, затова задължително се вслушвайте в себе си .

Симптомите на болестта зависят от мястото където тя е локализирана. В зависимост от това различаваме: шийна, гръдна и поясно – кръстна остеохондроза.

Симптомите на шийната остеохондроза възникват в резултат на влошеното кръвоснабдяване на главния мозък. За това се забелязват главоболие,световъртеж, болка в ръцете, изтръпване и изстиване на пръстите.

Причината за това е нарушената проводимост на импулсите по нервните влакна. Болката може да “удари” и между лопатките и да предизвика съвсем неприятни усещания в сърдечната област, маскирайки се като стенокардия. Понякога шийната остеохондроза изтощава своите жертви до крайност. Наказва болния като ограничава подвижността на шията му така, че все едно човек носи кристална ваза (съществува такъв синдром) боейки се да се обърне или наклони.

Гръдната остеохондроза е коварна, преди всичко с това, че се отъждествява със симптомите на други заболявания. Гръдната част е малко подвижна, ребрата заедно с гръбначния стълб образуват своеобразна кошница. Това означава, че на пръв поглед симптомите се свързват с подозрения за стенокардия, инфаркт на миокарда или заболяване на дробовете. Ако усещате затруднено дишане в областта на гърдите, особено при наклон на тялото.

Ако шийната и гръдна остеохондроза ви сваля на легло, то патологическият процес на поясно – кръстната част, буквално ви обездвижване При такава локализация е възможна разнообразна интензивност на болката: от хронически постоянни до остри и внезапни в областта на кръста . Възможна е намаление и на потенцията .

Болните от остеохондроза страдат от лош сън, бърза умора, раздразнителност, чувствителност към промените на времето и скованост на мускулите.

АКО ЗНАЕШ ОТКЪДЕ ИДВА ОПАСНОСТТА . . . .

Причините за възникване на остеохондрозата могат да бъдат различни. Да поговорим за тях, защото, както са казвали древните, ако познаваш врага, лесно ще го победиш. А че този недъг е враг на човешкия род няма съмнение. Той от векове страда от остеохондроза. Палеонтолозите, изследващи останките на нашите древни предци,са намерили следи от това заболяване даже при Homoerectus, живял преди няколко стотин хиляди години. Съществува мнение, че остеохондрозата е наказание за изправеното ходене, което е превърнало вертикално разположения гръбначен стълб в най-уязвимата структура, подложена на деформация и патологически процеси. При това ние сами създаваме условия за развитие на заболяването, пренебрегвайки ден след ден простите мерки за профилактика.

Оказва се, че тези мерки отдавна са добре известни на всички. Всеки от нас знае, че заседналия начин на живот, както и прекомерното натоварване, влияят лошо на гръбнака и предизвикват заболяването. Ние от деца слушаме за това, че е необходимо постоянно да следим за правилната стойка и да го пазим от травми. Отдавна знаем, че ”всички болести идват от нервите‘’, и остеохондрозата не прави изключение, затова трябва най – напред да предпазим себе си от стрес и напрежение. Към рисковите фактори се отнасят различните алергични и хронични инфекциозни заболявания, нарушената имунна система, наднорменото тегло и простудните заболявания. Какво да правят хората заети с умствен труд , принудени цял ден да работят седнали ? Трябва ли да си сменят работата ? Това не е необходимо. Те трябва да се хранят правилно, за да се предпазят от първопричината за възникване и развитие на остеохондрозата, защото неправилно балансираната храна и нарушената обмяна на веществата в организма, неизменно водят до сериозни дистрофически нарушения в костно – ставната система.

За да бъде здрав нашия гръбначен стълб, необходимо е постъпление от достатъчно количество витамини и минерални вещества. Вит.Dрегулира обмена на Фосфор и Калций, които са необходими за формиране на костната тъкан. Витамините от група В спомагат за провеждане на нервните импулси по нервните влакна и регулират обмяната на веществата. Вит. С е фактор за създаване на колагена и формиране на костната тъкан. В съчетание с Вит.А , Вит.Е и микроелементите Цинк и Селен, той възпрепятства разрушителното действие на свободните радикали. Магнезият нормализира дейността на мускулните влакна, а Желязото в състава на хемоглобина осигурява кислорода.

Притежавайки тази информация, възможно е в тежките случаи да не излекуваме болния, но значително да облекчим неговото състояние; да възстановим работоспособността му, да му осигурим живот без болка и ограничена подвижност, да му дадем радостта да се чувства здрав. Помнете, че всичко зависи от вашия начин на живот и вашето отношение към вашето здраве.

Медиците смятат, че ако човечеството се избави от остеохондрозата на гръбначния стълб, то хората биха живели 20 – 30 год. повече. По данни на статистиката, от 1000 болни с остеохондроза , 30 са на болнично лечение, а от тях 5 – на оперативно лечение.

С цел първична и вторична профилактика на това заболяване в състава на комплексната терапия се препоръчва прием на следните БАД на компания “ Vision „:

Be Big ( бъди голям ) съдържа екстракт от бамбук с високо съдържание на органичен Силиций, Калций, Вит.В1 и Вит.D и макроелементи. Силицият е един от най-важните микроелементи, влизащ в състава на нашия организъм. Той участва в абсорбирането на Калций, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Сяра, Алуминий, Кобалт и много други елементи.

 

Антиокс - съдържа активни антиоксиданти (екстракт от семки и люспи на грозде, Гинко билоба, бета-каротин, вит.Е и Вит.С, Селен, Цинк)

Хромвитал е общоукрепващо средство, повишаващо устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда. Свойствата на продукта са обусловени от влизащите в неговия състав компоненти: Елевтерокок, Гуарана и Кола, които осигуряват повишаване на умствената и физическата работоспособност, а също и Спирулина, богата на витамини от групата В, Вит. С, Вит. А ( бета-каротин ) и минерални соли.

Нутримакс - съдържа Китайска ангелика, витамини В9, В12, С и желязо.

Лайфпак Джуниър - съдържа вит.В9, Вит.В12, Вит.С, а също и Желязо и Мед.

Възстановителен комплексБиск (Желязо, Пчелно млечице ), Активи (Пчелно млечице, Цветен прашец, Жен-Шен, Вит.С).
Мъжки комплекс : Урсул(Мед), Сталон (Жен-Шен), Ламин(Елевтерокок, Цветен прашец, Вит.С).
Женски комплекс : Артемида (Китайска ангелика), Медисоя ( Калций, Вит. Вит.D2 и Вит.D3 )

10 comments on “Остеохондроза

 1. Здравейте! Имам постоянна болка в областта на шията,която често се изостря и почти обездвижва врата ми.Болката е само в шийните прешлени и никога не слиза надолу.Била съм при специалисти в областта-инжекции,лекарства,лечебни гелове.Нищо от изброените не помага.Но най- озадачаващ е факта,че когато почна да пия витамини,започвам да се чувствам отмаляла и задължително след това се разболявам-грип,болки в костите и т.н.Затова аз не приемам никога витамини под формата на таблетки.Не ям въобще плодове.Ям зеленчуци в огромни количества.Дали организмът ми се чувства по- добре при хиповитаминоза,защото така е свикнал или бъркам някъде.Моля за съвет и също така,ако може да ми препоръчате за шийните болки някакъв лек.Благодаря предварително.Желая Ви успехи!

 2. От скромния ми опит – от сърце препоръчвам: 1 супена лъжица газ(от железарията), 1 супена л. олио, 2 супени лъжици царевично брашно. Разбърква се на гъста каша и се налага на петата(за целта си изрязвате по подходящ начин найлон, в който поставяте сместа и стъпвате в найлона). Извинявам се за подробностите, но….Отгоре обувате чорап. Цяла нощ спите с него. Правите 3 последователни вечери, сменяйки краката. Жесток компрес-изтегля всякакви възпаления от тялото. Е, ще се наложи да изтърпите тези усещания за кратко време(при мен подейства след една седмица, когато си помислих , че съм болна от грип(защото бе започнала рекцията от компресите). Успех – компресът е от лекар -хомеопат -да е жива и здрава

 3. Zdraveite ! imam postoqnni bolki v shiqta,garba i koeto e po strannoto za men,imam nqkakvi bodeji po cqloto tqlo.Imam chuvstvoto,che postoqnno me bplqt stavite i kostite .Kakvo bi moglo da e tova?Opitvah se da spodelq tova s lichniq mi lekar,no bez rezultat.

 4. Здравейте!Искам да благодаря на Катерина за компреса с газ.Наистина е жесток.Майка ми има артрит,вследствие на който ставата на лявото ходило се беше възпалила и беше много болезнена дори само на допир.Майка ми не можеше да си стъпи на крака и да ходи.Направи си компреса и той изтегли възпалението,колкото и невероятно да звучи.Тя е толкова щастлива от факта,че отново може да ходи и,че вече не я боли.Пробвайте и вие!Наистина има ефект!!!

 5. Zdraveite.Iskam da spodelq moeto mnenie po tazi dosta nepriatna tema.Ot 5 godini stradam ot tova taka nare4eno zabolqvane shiina osteohondroza,pravila sam vsqkakvi izsledvaniq no bez nikakav rezultat za potvarjdenie za tazi diagnoza,az sam na 24 god i sam vsekidnevno sas silno glavobolie,svetovartej ,bolki v stavite i postoqnno pukane kolkoto i naludni4evo da zvu4i vav vrata.Tova e ne6to ujasno koeto me izma4va ot 5 godini,pila sam vsqkakvi hap4eta,no ne sam namerila le4enie do sega kato se ima v predvid 4e mi go otkriha skoro ot 5 mesec.Ot skoro zapo4nah da praktikuvam uprajneniq za radvijvane no po skoro zapo4vam da se loshavam,neznam kakvo da pravq,ot4aqla sam se napalno

 6. Здравейте,
  Моята диагноза е “ лумбална спондилоартроза“. Тежка остехондроза на ниво Л3-4 със субхондрална остеосклероза на дискалните повърхности на телата на прешлените. Шморлови ??? телца по дискалните повърхности на телатана прешлените на торако-лумбалния отдел- остатъчни вследствие асептична некроза . Състояние след морбус -шойерман – МАЛ.

  Това е мнението на ренгенолог след образна диагностика. На мен ми звучи страшно. Като че се досещам ( шморлови) за ошипяване ???
  Може ли някой да ми обясни с думи прости – на какъв хал съм? мога ли да се лекувам или безвъзвратно съм закъсняла. Изпитвам ужас от операции. Наложителни ли са при тази диагноза.

 7. Здравейте, Минавам 50-те години. През м.октомври , 2002 година ми е поставена диагноза след Компютър томографско изследване: Спондилартрозис L4 – L5 ; Остеохондроза L5 – S1 с парамедиална дясна дискова херния. От 31 август тази година съм със силни болки в левия крак тръгващи от седалището , странично по бедрото , през коляното до стъпалото, като започнах да чувствам и изтръпнала част от подбедрицата отпред – коляното и надолу. След двуседмично лечение с инжекции : Almiral -1 бр. – в спешшна помощ ; След това : Dexofen – 5 бр. ; Milgamma -2 бр.; Flоsteron -1 бр.; Voltaren – 10 бр. + 3 дни хапчета Paracofdal болките продължиха .Особено мъчително е нощем . Не мога да спя нито на лява страна, нито на дясна , нито по гръб и т.н. Подпирам се къде ли не и как ли не с възглавници /6-7 съм насъбрала/ ,за да мога все някак да дремна. Единственото положение ,при което все пак малко мога да дремна е седнала на ръба на леглото с крака стъпили на земята и глава подпряна на облегалката на 1 стол…обаче пък съм с венозна недостатъчност и не може краката ми дълго време да стоят в това положение. Нощем вземах допълнително и Беналгин или Аналгин ,с надеждата за малко облекчение. От сряда /тази седмица/ почнах да гълтам по 3 таблетки през 8 часа Paratramol и да си мажа кръста с Allgasan /gel/ . Получих малко облекчение – в смисъл , че през деня мога да се движа дори почти нормално – е има усещане за изтръпналото и не е съвсем без болка, но се движа. Като си легна обаче почва пак доста да ме боли и да незнам накъде да се наместя ,та да поспя. Вчера ми направиха рентгенова снимка : Рентгенови данни са за изразена лумбална спондилоза със субхондрална остеосклероза и ръбови остеофити. Остеохондроза на дисковете , по-изразена при L4 – L5 и L5 – S1. Обяснението на лекар беше ,че имам усложнение на заболяването от 2002 г. ,щото е нормално за след 10-11 години да се усложни. Да така е. Но какво да правя занапред и как да облекча болката ? От Paratramolа да съм си запазела за всеки случай няколкото останали таблетки , защото го нямало вече нито по аптеките , нито по складовете. Да съм почнела да вземам Gabagama …ама докога? Ами да съм го вземала – за сега постоянно ??? Ясно ми е , че е за обезболяване, не за да ме лекува… Ама – доколкото се информирах по Интернет лекарството е предимно за епилепсия ?… и започнеш ли да го вземаш , не можело после да се спре от веднаж. И мисля какъв е смисълът да го вземам …пак ще ме боли нощем… С минала /калцирана/ язва на дванайсетопръстника съм. Притеснявам от толкова инжекции ,които ми направиха и т.н .хапчета, за които в указанията пише , че не са препоръчителни при проблеми със стомаха – дори и минали… Е, вземам сутрин и вечер Famotidin за стомаха ,но… Моля , ако някой знае някакъв лек за нощните болки или да ме насочи някъде за преглед, където биха ми обяснили на достъпен за обикновения гражданин език за какво точно се касае и какво е развитието на заболяването; как може да се облекчават болките – да ми пише на посочения Email. Аз не мога да съм наясно със специфичната медицинска терминология ,защото специалността ми е друга и желая както вярвам и всеки друг- да се обяснява разбираемо за пациената – не да ни се казва: „Не ти трябва да знаеш, ще вземаш каквото ти се изписва“ ??? Моля също да ми пишете рецептата на Калина от 2008 г. , която е с по 1 супена лъжица газ и олио и 2 супени лъжици царевично брашно ще ли е приложима и за мен и къде би трябвало да направя компреса като заболяването ми е в кръста и от него вероятно ме боли и изтръпва карака. Благодаря предварително на всеки, който има желание да ме упъти или да ми напише съвет как да си помогна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>