Хламидии

Хламидии е най-разпространеното заболяване, предавано по полов път. Хламидии е инфекциозно заболяване, предаващо се предимно по полов път, което днес учените смятат за най-разпространената болест в света.
Хламидии компютърна диагностикаВсяка година само в САЩ броят на заболелите възлиза на 3-4 милиона. В половината от случаите болестта се съчетава с гонорея, трихомониаза, бактериална вагиноза, микоплазмоза и т.н., общо с всеки от известните бактериални възбудители, предаващи се по полов път.

26 юни 2007, здраве.bg

Хламидии е най-сложното от всички венерически заболявания.

– хламидии и именно Chlamydia trachomatis е възбудителят на урогениталната хламидиоза при човека.

Нейната полувирусна, полубактериална природа е причина за трудното й диагностициране и лечение. Диагностиката се усложнява и от това, че повечето мъже и жени, болни от хламидии, нямат изразени симптоми. Тъй като Chlamydia trachomatis може да живее само вътре в другите клетки, тя се предава чрез преките контакти на гениталиите със спермата или чрез вагиналните секрети.

Вагиналният полов акт е най-разпространеният път за заразяване с хламидии, но заразяването може да стане и чрез спермата, вагиналните секрети на вече заразено лице, ако те влязат в контакт с лигавиците.

Причинителите на хламидната инфекция са особените микроорганизми

Тя може да се предаде още при първия полов контакт, въпреки че има и изключения.

Съвременните методи за диагностика определят наличието на хламидии у всяка втора жена с хронично-възпалителни заболявания на пикочно-половата сфера, при 57% от жените, страдащи от безплодие и при 87% от жените, които не са износили бременността си.

При мъжете негонококови уретрити хламидии се откриват в 40% от случаите.

Според учените, ако за кратък период от време мъжът е имал полови актове с няколко жени, той може да бъде лекуван от хламидии без да се правят предварителни изследвания. Разбира се, това мнение е твърде категорично. Инфекцията често има инкубационен период от 5-7 до 30 дни.

Заболяването може да предизвика различна патология. При мъжете първоначално се поразява пикочният канал, а след това простатата, скротумът. Хламидният уретрит при мъжете понякога протича много остро. В повечето случаи заболяването се придружава от неприятни усещания, сърбеж в пикочния канал, секрети от уретрата. При едновременно поражение на други органи болните се оплакват от болки в скротума, перинеума, в областта на кръста, седалищния нерв и в долните крайници.

Като правило болните от хламидии мъже се оплакват от наличието на секрети от пикочния канал, понякога по време на акта на дефекация, в края на уринирането, а също от сърбеж, неопределени неприятни усещания в пикочния канал и правото черво, непостоянна болка в перинеума. При жените най-често се поразява шийката на матката, след това възниква възходяща инфекция, която постепенно обхваща матката, маточните тръби, яйчниците и коремната кухина. Хламидии от пикочния канал е способна да проникне в пикочния мехур и да предизвикат цистит и цистоуретит.

Хламидии няма точна клинична картина и затова диагнозата се поставя след лабораторна диагностика. Специалистите препоръчват всяка жена да се отнася внимателно към своето физически състояние и да наблюдава бельото си за наличието на секрети. Ако те са твърде обилни, трябва незабавно да се направи консултация със специалист.

Много често хламидии се диагностицира при жените, страдащи от безплодие. Жената не може да забременее. Лекарите търсят причината и откриват непроходимост на маточните тръби. И когато се насочат към търсене на причината за възпалителния процес, тогава те целенасочено търсят хламидии. Ако жена, заразена с хламидии, роди, инфекцията може да се предаде на детето по време на раждането

Това не означава, че бременността трябва да се прекъсне. Плацентата защитава плода от вътре утробното заразяване, опасността от заразяване остава при преминаването на детето по родилните пътища.

Понякога при болните от хламидии се развиват не само цистити, но и пиелонефрити. В повечето случаи това е свързано свързано с болки в корема, често уриниране с остра болка, отпадналост, секрети от пикочните и половите органи, безпричинно повишаване на температурата.

Хламидии както и другите венерически болести е неприятна и опасна със своите последствия. Затова при поява на подозрения незабавно се обърнете съм специалист: венеролог, уролог или гинеколог. Много важно е двамата партньори да се изследват и лекуват едновременно.

Лечението е комплексно: антибиотици, имуностимулираща противовирусна терапия, а също при необходимост местна терапия (физиологични процедури).

За да започнете своевременно лечение, обърнете внимание на следните симптоми за хламидии:

– наличие на бледо-жълти петна или слузести секрети;
– парене по време на уриниране;- болезнени полови сношения при жените;
– ненормални вагинални кръвотечения, кръвотечение след полов акт;- при мъжете – зачервяване на края на пениса.

Рискът от заболяването с хламидии може да се намали чрез:

намаляване на половите партньори;

използването на презервативи;

редовни изследвания за хламидии.

.

28 comments on “Хламидии

 1. Явно много още има да се учи за хламидията ,тоест за начините на заразяване все по често има случаи при,който всъщност няма логично обяснение как всъщност са се заразили .Моя случаи е парадокс -писах по форуми но отговор не получих.Накратко съобщавам 2007 г случаино си правя тест и откривам хламидия трихоматис титър1:64 -в продължение на 1 година не я лекувам и нямам полови контакти .Правя си ново изследване -пак си стои 1:64.Решавам да я лекувам и пия доксициклин 10 дни -след 3 месеца си пущам нов тест ,като уточнявам че през тва време полов контакт рядкои то с презерватив за голяма изненада вместо проблема хламидия да е приключил титъра е скочил на 1:256 Също така съм възмутена от различните мнения на наште светила кои метод е най-точен за диагностика на тая хламидия .посочват днк ,но други казват ,че ако хламидията е в очите или костите цервикален секрет за днк анализ не ти върши работа ,кръвния тест пък можел да даде някаква си кръстосана реакция с др.грам отрицателни бактерии и изобщо кви ли не дивотии
  Честно даже имам имунофлуресцентно изследване на церв.слуз което е отрицателно.На какво да вярвам
  що за дивотии …проклета хламидия

 2. интересува ме как хламидийната инфекция може да мине през презерватива???????все едно да се заразиш с СПИН когато си използвал презерватив- правилно от началото до края на половия акт или с някоя друга болест предавана по полов пьт?!!!! незнам,но според мен е невьзможно и това са пьлни глупости измислени от хипер откачени и неграмотни хора!!!!!! ако греша все пак искам компетентно мнение на доктор!!!!Благодаря!

 3. Кой е най точния и верен метод за установяване наличието на хламидиална инфекция и в кой медицински център се правят тези изследвания с най- голяма точност – на резултатите може да се вярва.

 4. Колко години може да носиш хламидия в организма си без да имаш симптоми и да незнаеш ,че имаш такава бактерия?

  • При различните хора е различно. Много зависи от имунната система, и в това е проблема. Някои хора имат по-дълъг период на развитие и през това време да са неволни приносители. По същия начин има и много заразени със СПИН. Затова човек трябва да внимава и много да се пази.

 5. Здравейте, преди 3 години ми правиха изследване за хламидия, на кръв от вената. Тогава се оказа че изследването е отрицателно. Тези дни си пуснах още едно изследване, но със влагалищен секрет-и се оказа положително. Проблема ми е че немога да забременея от 4 години. С партньора ми сме от 6 години заедно. Възможно ли е когато ми е правено кръвното изследване-още тогава да съм имала хламидии, а то не е показало с точност? Всички други изследвания са добри.

  • Здравейте Кати, за вашия проблем има решение стига да имате желание да го решите. Достатъчно е да се свържете с нас чрез формата ( връзка с нас )в сайта. Колкото до това дали преди 3 год. при направените изследвания – може да е имало, а може и да не е имало хламидна инфекция, мисля че днес няма как да разберем, а дали това е причината или друга – да нямате 4 години деца, не мога сега да ви дам отговор. Ако се обадите, ще намерим решение на проблема.

 6. Мога да посъветвам всички заинтересовани да избягват традиционните остарели (пък и много скъпи) диагностични методи – серологични, Елайза , ДНК и прочие, тъй като степента им на вярнаст е много ниска. На книга тя е висока, но честните доктори ще ви кажат ( както казаха на мен след като им показах десетките разнопосочни резултати) ,че у нас както и от всяко друго нещо ,се пести – използват се евтини тестове ,за да се примамват пациенти , като точността изобщо не е от значение. Колко хора ще дадат 250 лв за днк анализ на хламидия , след като някъде другаде има някакъв си тест за 25 лв? Една от най-авторитетните докторки в Александровска болница каза, че няма как за 30 -50 дори 100 лв да се направи изследване за хламидия ( пък и не само за нея) с достатъчно висока точност. Във Варна имаше една лаборатория ,където рекламираха ДНК анализ ( PCR му е другото име ) Когато попитах докторката в лабораторията към кои от ЩАМОВЕТЕ на хламидия е чувствителен техния тест, тя започна да мига некоординирано ,звънна някакъв телефон ,след което каза : „Ама то наистина имало различни щамове хламидии …“ Мамма миа , и ние си мислим че отиваме при хора ,които си разбират от работата …

  Така че единствения достоверен способ е честотно-резонансната диагностика ! Всичко друго вече е отживелица и съвсем скоро ще остане само в учебниците по история на медицината. Вече си пробиват път такива апарати, работещи по метода на Фол, както и на други подобни принципи, които за 3 мин. сканират целия организъм и дават информация не само дали има или няма хламидия ,ами и къде точно се е загнездила и до каква степен е причина за каквото и да е ! Освен това , хламидията не е единствения ни кахър , има още един куп други диверсанти ,които ни дебнат от засада и чакат само някакво отслабване на имунитета за да нападнат – токсоплазма , уреаплазма , вирус Епщайн-Бар и още десетки. ( не е едно зло)
  Само че и тук има капани – някои решиха че давайки 1000 лв за апарат и хоп ,готово, почваме здрав бизнес.. От апарат до апарат има голяма разлика, както и от доктор до доктор.
  И после, добре, напипахме ги хламидиите ,ама какво ще ги правим? Как ще ги трепем?
  Пак с антибиотици ли ? За съжаление достатъчно медицински светила удариха тревога,че възможностите на антибиотиците са вече почти изчерпани, поради приспособяването на бацилите към тях в течение на всичките тези години. В
  Затова в доста мед. центрове в чужбина вече никой не използва традиционните лекарства, когато ги питах защо ? , ми отговориха : „Знаем колко са ефективни, затова отдавна не ги използваме . Използваме други методи..

 7. И все пак, къде може да се направи някакъв читав тест за хламидия, защото има вероятност да съм се заразил преди 3 месеца. За сега нямам никакви симптоми, но искам да съм сигурен.

  • Пламен – тест за хламидия можеш да си направиш където правят такива по медицинските центрове, но не мога да дам гаранция за тяхното качество и точност. При нас също може да си направиш, достатъчно е да се обадиш и запазиш час за диагностика на следните телефони за връзка с нас

 8. прочетох много мнения,но така и не разбрах,след като антибиотиците не са ефективни,с какво трябва да се лекуваме ?

 9. zdraveite, sluchaino razbrah , che sym zarazena ot hlamidia i sym v super stres, useshtah nqkakvo genekologichno nerazpolojenie oshte predi 10 godini i chak predi mesec razbrah sled ralizchni lechenie s antibiotici, che stava vapros za gadnata hlamidiq, kajete mi, moga li da se izlekuvam sled takyv dylyg period ot vreme, a oshte ne sym rajdala deca, spodelih na sypruga si za tova , no qvno e ot predniq mi partnior, daite syvet , molq vi!!!!!!

 10. От 2002г. се лекувам.Картинката е следната след много изпити антибиотици (рулид,азатрил,сумамед)и направени изследвания най-накрая 2005г имах две отрицателни изследвания.с партнйюьора ми се заедно от 2003 год. при него резултатите виаги са били отрицателни и въпреки това се е подлагал на лечение.та така 2005г.когато си направих теста(кръвен,винаги съм правила само кръвни тестове) и резултата беше отрицателен,за по-сигурно след три месеца го повторих се успокоих и спрях да правя тестове.но сега пак съм с положителен резултат, а партньора ми пак е с отрицателен.как става това?като след 2005 год.ние не се пазим.как може аз да съм заразена, а той да не е ?

 11. az bqh zarazena od hlamidiq 6 meseci i znam tova za6toto za parvi pat imah polov odnos i sled 6 meseca si napravih test za hlamidiq i be6e pozitiven.pih antibiotici i sled tova napravih o6te edin test i be6e otricatelen.iskam da ve popitam dali 6 meseca sa dostata4ni za da se proqvat nqkoi od uslojneniqta na hlamidiqta kato bezplodie,tazovo vaspalitelna bolest i pr.ili pak az daje sam bila prekaleno mnogo vreme zarazena i nqkoi od uslojneniqta naiveroqtno 6te se proqvat?mola vi se da mi otgovorite za6toto ne mojah da namerq statiq za tova kolko vreme sled zarazata mogat da se proqvat uslojneniq.blagodarq vi*

 12. da zapo4na i az,prez na4aloto na nomevri mesec 2009 godini prekarah intersticialna pnevmoniq,imah i hlamidiq! i ot tam se po4na vsi4ko!!!!izpisaha me ot bolnicata v pazardjik i sled deset dni zapo4nah da si vdigam temperatura v sledobednite 4asove 37,2 37,3 i taka do dnes!hodih po sofiq po docenti parvo mi otkriha kandida v hra4kata,posle kandida i streptokoki,posle me pratiha v klinikata po belodrobni v sofiq,tam sled bronhoskopiq,ne vidqha nishto,nqmah i nishto v hra4kata,no doktora mi kaza shet lekuvame hlamidiq pneumonale,az go popitah dokazano lie e 4e q imam,toi kazva,ne nie nesme q dokazali,no v pazardjik nali sa ti q dokazali predi dva meseca i polovina,i mi kaza da si hodq,trganah si az i se prebrah,ot tam otivam v plovdiv,puskam si izsledvaniq za hlamidiq,izleznaha otricatelni,a mejduvremennoo vvseki mi predpisvashe antibiotici,i az si goi pieh,ve4e stanaha 6 antibiotika za dva meseca i polovina!!!!bez nikakav efekt.postoqnno sam podtisnat ne mi vavrvi nito v daskaloto nito v nishto ,vse s epritesnqvam 4e mi ima nehsto i to strashno!!!!!posledniqt doktor pri koito bqh kaza da ne si q mera ve4e temperaturata!!!!mejdudrugoto sam pravil testove za tuberkoloza,mikoplazma,Q-trteska,test za spin!!!!!vsi4ko zapo4na sled pnevmoniqta az se samnqvam da ne sam otvoril pat na nekoi dr zabolqvane sled kato mi ebila otslabena imunnata sisitema

 13. predi edna godina mi otkriha tazi gad.pri men rezultata ot kravniq test beshe polojitelen ,a na moqt priqtel otricatelen doktorkata izpisa lekarstva samo na men.i taka edna godina veche.prez fevruari tazi godina rezultatite bqha malko nad normite i pak pih antibiotik,sega hodih pak i rezultatite bqha mnogoooooo nad normite.doktorkata mi obqsni che tova bilo novo zarazqvane .e tova veche neznam kak se poluchi.s moq priqtel sme zaedno ot 9 godini sega si napravi nov test no oshte chakame rezultatite ,ako pak sa otricatelni neznam

 14. Здравейте, интересува ме колко време след първоначално изкарване на курс антибиотици се прави тест за хламидия? При мен теста за хламидия е положителен за хронична хламидия. Доктора, който ми изписа антибиотиците,ми каза че тест се прави по-дълго време след изпиването на лекарствата, но не знам колко. Направих си тест отново след около 30-40 дни след курса, и пак е положителен… Можете ли да ме ориентирате дали не съм избързала с теста?

 15. hlamidiqta e ad v koito jiveia ve4e godina i polovina.s kakvo li ne me drusaha i ne stava i ne stava.stoinostite se ka4vat i tova e.zaradi hlamidia mi otstraniha i dvete trubi i varianta da imam dete e samo invitro.osven tova swm sws reaktiven artrit kato posledstvie ot hlamidiata i s vazpalenie na sakro ila4nata stava

  • Liliyana Ivanova s chestoten generator moje da se unishtoji hlamidia ,no triabva da potarsite 4ovek koito raboti savestno i razbira ot tezi aparati. Potarsete sama pove4e informaciya za Chestoten generator i mnogo hora prosto izkarvat pari s tezi aparati ….informiraite se dobre!!

 16. zna4i ako iskate da se izlekuvate si pravete pcr testove za6toto kravnite pokazvat antitelata a ne samia virus i mnogo hora si vikat kak taka az imam pak priatelia mi niama takova ne6to niama i dvamata ste zarazeni no primerno negovia orgganizam ne e izrabotil antitela i e otricatelen rezultata i estestveno toi ne pie antibiotik a samo edinia pie i se polu4ava ping pong prehvarlianeto na zarazata i taka moje da e s godini zatova pri dvoiki praviat se pcr testove i na dvamata i se vijda kravnite sa ala bala sled le4enieto pak se povtariat pcr testovete i taka

 17. Zdraveite, az symn pravila sex samo edin pyt i na sledvashtiq den bqh na lekar, zashtoto se oplakvah ot syrbej i techenie, kogato izlqzaha rezultatite mi kazaha 4e imam hlamidiq…I ne moga da razbera az oplakvaniqta gi imah o6te predi da vodq polov jivot. Sega 4akame da izlqzat izsledvaniqta na pratniora mi. Iskam da pitam kolko vreme sled lechenieto se pravi test otnovo, sled kolko vreme moje da se pravi sex otnovo i mogaa li da hodq na more sled kato sym minala perioda na lekuvaneto?

  • зна4и слет като си испиеш хап4етата отиваш и пускаш иследвания и ако са 4исти иследванията 3 месеца подред продъкжаваш да ги пускаш след това на 6 месеца си пускаш иследванията.нетрябва да ядеш солено лютиво гъзирено алнохол подправки,това е само прес тея 3 месеца

 18. в немска лаборатория ми откриха хламиди искам да започна самолечение като си купя например доксицклин въпросът ми е трябва ли да спазвам някъкви диети мога ли да пуша и да употребявам алкохол по време на лечението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *